Eläkepommilla tuetaan miljoonavoittoja.

Keskiviikko 14.3.2007 klo 23:24 - Varatuomari Arjo Suonperä

 

Työeläkkeen saajista yli puolet saa alle 800 euron kuukausittaista bruttoeläkettä, eikä vähäinen kansaneläkkeestä tuleva lisä juuri riitä nostamaan tätä eläkeläisten valtaosaa tulojen virallisen köyhyysrajan yläpuolelle. Alle 2000 bruttoeläkettä kuukaudessa saa 94 % eläkeläisistä. Työeläkkeen ylittäessä 1075 euroa kuukaudessa ei kansaneläkettä saa lainkaan. Muissa pohjoismaissa kansaneläke on kaksi kertaa suurempi kuin Suomessa.

Eläkkeitten indeksisidonnaisuuden huonous eli taitetun indeksin heikkous syö eläkkeitten arvoa suhteessa ansiotulojen kehitykseen ja eläkkeitten arvon säilymiseen 1 %:n vuosivauhdilla. On arvioitu, että 75 %:lla eläkeläisistä on vaara pudota elinaikanaan köyhyysloukkuun. Eläkepommissa on kyse eläkeläisten köyhtymisestä ja vajoamisesta toimeentulotuen varaan, ei sen sijaan siitä, etteikö Suomessa olisi varaa nostaa eläkkeet asialliselle tasolle.

Eläkkeensaajien köyhtyminen toisaalta kasvattaa eläkeyhtiöitten ja niiden omistajien voittoja ja työeläkkeiden osalta työnantajien voittoja, koska eläkemaksuja voidaan pitää pienempinä.

Kansaneläkkeen pienuus taas tukee tulonjaossa veronmaksajia eli ansiotyössä olevia ja pääomatulojen saajia. Kun pääomatuloista ei peritä kunnallisveroa ja valtionverotuksessakin niistä maksetaan tasaveroa, joka on keskimäärin pienempää kuin työtulojen verotus, valtion menojen pienentäminen eläkkeissä pihistämällä samalla pienentää osaltaan paineita laajentaa ja koventaa pääomatulojen verotusta.

SKP on esittänyt aivan toisenlaista linjaa eläkepolitiikkaan. Eläkkeitten taitettu indeksi tulisi poistaa ja säätää tilalle oikea kunnon indeksisuoja, välittömästi tulisi kansaneläkkeisiin  tehdä kuukaudessa 50 euron tasokorotus ja lisäksi säätää myös eläkeläisiä koskeva yleinen 800 euron/kk nettona perusturva, jonka eläkeläinen saisi jos hänen tulonsa eivät muutoin siihen määrään yltäisi.Eläkkeitten verotus tulee keventää vähintään vastaavansuuruisen palkkaverotuksen tasolle.

Nykyiset eduskuntapuolueet ovat eläkeläisten asioissa uskottavuutensa menettäneet huonontamalla eläkkeitä vuosien varrella nykyiselle köyhyysrajan alittavalle tasolle. Sen vuoksi eläkeläisten ei kannata luottaa niiden puolueitten eläkepuheisiin. 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eläkepommi, taitettu indeksi, tulonjako